+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

A 2009. május 26-27-én megrendezésre került Média Hungária rendezvényen, előadóként voltam jelen. A Média Hungária rendezvényen a  nyomtatott sajtó, a TV és rádiók munkatársai mellett, néhányan az internet világából lehettünk részesei a két nap eseményének. Ezen beszélgetések során fogalmazódott meg Bánóczy Zoltán előadásában, az a mondat rész, mely szerint a Google  nem néz  TV-t. Ötletes mondás és a weboldal tartalmi részét illetően sokak pont ezen a ponton döntik el a weboldaluk sorsát is.

A Google szeme avagy mit lát a Google weboldalunkból

A Google elsődlegesen a szöveges tartalmat látja és a szöveges tartalmat pásztázza. Azt nézi meg, hogy a weboldalunkon lévő szövegből, hogy milyen mértékben releváns a weboldal forrásában található meta tag adataira nézve. Ezek alapján határozza meg azt az arányszámot, ami az un. kereső szavak, kulcsszó sűrűségét jelenti. a Kulcsszó sűrűség viszont csalóka eszköz, hiszen sokak weboldali tartalma nem áll másból, mint egy néhány sorból, vagy gyakorlatilag szöveget sem tartalmaz képekből.

A Google nem néz TV-t ?

A weboldal esztétikuma egy valódi indok a webdesignerek és weboldal készítők számára, ám ez ne mindig jelenti azt, hogy a weboldal ott is szerepel a Google elsődleges, un. organikus toplistáján. A Google szeme a szöveges tartalmat pásztázza, oda pedig illik elegendő szöveget elhelyezni, hogy legyen miről döntenie a Googlenak.

Hogyan áll össze egy weboldal ami értéket képvisel a megrendelőnek?

A megrendelő látványos weboldalt szeretne?

Ebben az esetbe na megrendelő látványos weboldalt fog kapni, forogni és morogni fog, meg animáltan ott csillog a világ előtt. Akinek ez a célja és ezt remélte, majd ezt kapta meg lesz elégedve tőle.  Mi történik akkor ha a megrendelő még is az un. kereső optimalizált megoldások mellett dönt?  Ebben az esetben a megrendelő bizony 2x fizet és biztosan többet költ mint ha 1x eldönti mit szeretne és nem fizeti ki 2x a számlát.

a) Tájékoztasd a megrendelődet, hogy mire lesz alkalmas a weboldal. Ez fontos, lévén ez üzlet! A megrendelő nem keres pénzt? Nem lesz bevételed!

b) Mérd fel mit szeretne a megrendelőd a weboldallal elérni, mert sok esetben csak weboldalat szeretne, később derül ki, hogy nem is pont olyat mint amit te csináltál neki. Akkor lesz 2 gondod: 1 megrendelőt elveszítesz, és ráadásul 1 ember azt mondhatja, nem azt kapta amit remélt.

c) A megelégedett megrendelő tájékozott: attól lesz tájékozott, ha Te felvilágosítod őt abban, hogy mit fog kapni a weboldalával és mit fog elérni ez által eredményeket!

A szem vizuális értékeit nem azonosan  látja a Google

– Látványos FLASH weboldal, tele forgó morgó, vizuális effekttel, a Google meg rá se moccan?

– 5 sor szöveg a weboldalon és a Google nem látja elég tartalmasnak?

– 30 kép különféle dsc456474.jpg elnevezéssel?

A Google számára a weboldal akkor érték, ha van mit látnia. Az értékek közé sorolhatjuk, a képek elnevezését azonos névvel mint amit látunk, aztán a tényeket, a szöveg szerkezetét, az oldal tartalmát és azokat a leírásokat amely alapján a felhasználó rá talál weboldalunkra.  A Google szereti ha a látogató elidőzik a témák között és ha a témák egymás irányába mutatnak, befelé ráadásul a saját oldalunk irányába. Azt is mondhatnánk, a Google szereti ha a vásárlónk, a weboldal látogatónk, a tartalmat kapja meg oldalunkon. Ez adja össze az oldal relevancia értékét, amire azt mondjuk, a témában a legtöbb adat, vagy a leghasznosabb adat itt található meg ezáltal az un. organikus találati részben, a természetes találati mezőben, weboldalunk valóban előbbre sorol.

Összefoglalva a Google tartalmi szemeivel tekinti át weboldalunkat, már pedig annak a tartalomnak egyenlőre textrurális a szeme. így aki vizuálisan előnyöket szerez, az lehet, hogy pont ezzel elveszíti a Google látó szemeit, a szövegolvasó robotok segítségét.

A kérdés már csak az: A látvány ad e annyi bevételt direkt találatokkal és az oldalunkra mutató linkekkel amiért érdemes kockára tenni a Google jótékony képességét, az organikus találatok marketing értékét?