+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

Sokak számára a Google Adwords hirdetési felülete egy gyenge homokozóval ér fel, ahol beszórjuk mások szemébe a “homokot” és akarja, nem akarja, szemből kapja. A homok lehet, hogy pont ilyen módon terjed, de szemből pont olyan zavaró, mint az a sok rosszul megkreált Google Adwords hirdetés ami, nem akar működni. Mi lehet az oka annak, hogy cégek és ügynökségek egyaránt elkövetnek olyan fatális hibát, aminek következtében a hirdetésük, nem ér semmi célt, vagy egyáltalán nem is működik.

Gyakorlati tapasztalatok a Google Adwords hirdetésekkel kapcsolatosan

1. A hirdetés megjelenéséhez, weboldali tartalom szükséges

Az egyik legfatálisabb hiba, amikor a kész hirdetés átirányításra kerül, téves link leadása következtében és ez a 404 -as átirányítás esetében, még egy CitiBank esetében is “ciki” tud lenni. Látható, nem csak a kicsik, de a nagyok és azok ügynökséges sem tévedhetetlen. A CitiBank hitel ajánlati hirdetése, nem az érdeklődőnél landolt. Ebben az esetben az érdeklődő, fogja magát és kilép az oldalról, a Citi Bankról meg kevésbé kedves dolgokat gondol.  A többször próbálkozók persze ilyenkor frissítgetik a böngészőjüket, hátha sikerül a linknek “előjönni” de csak nem nyernek.

A kérdés, hogy a Google Adwords kampány miért nem veszi észre a hibát? A válasz egyszerű: észreveszi,  illetve később jelzi, mi több, lehet már ott a hiba jelzése, csak a t. kampány menedzser kolléga azt meg sem nézte!  Így lehet a szép grafikusi munkát, gyorsan és hatékonyan, eredménytelenné tenni. Reméljük a hiba, mire ezt a cikket olvassa már felkerül a hibajavítási listára. Ez tehát egy olyan hiba, amit akár ügynökség, akár hirdető elkövethet, érdemes megnézni, hová landol az oldalunkra mutató Google Adwords hirdetés.

2. A hirdetés fut majd megáll pedig százezreket fizettünk az arculatért?

A Google Adwords kampányok egyikében a kedves ügyfél, ezt olvasta:”A minőségi mutató miatt ritkán jelenik meg” és kérdésével azonnal hozzám fordult. Tette azt azután, hogy előzetesen elmondtam ,az oldal nem felel meg a Google követelményeinek. Ennek ellenére az un. több százezres weboldal majd megmutatja, illetve a weboldal készítő cég részéről, a “mi tudjuk hogy jó, hát ezt csináljuk évek óta” szövegezés került elő. Ezúton kérek elnézést a kedves weboldal készítő cégtől, de a weboldaluk “leégett”. Az már csak külön címke, hogy mi történt azokkal akik évek óta az ő oldalukat használják, mint állítólagos kereső barát weboldal.

Sok cég hirdeti mostanában, hogy kereső barát weboldalt hoznak létre. Ezen csalódás érte a napokban egyik ismerősömet is, miután azonos meta fejrésszel, a hirdetés témájáról kulcsszavakat is alig tartalmazó weboldalát, a Google egyszerűen “leócsárolta”, és adott neki egy szép nagy sárga listát, miért nem futnak a kampányai. Ekkor kezdődött a pánik, miért nem megy a hirdetés, mit is tegyenek ilyenkor?

Az ilyen esetben néhány dolgot szükséges megtenni:

Meta tagot egyedivé alakítani.

Megjegyzem, ebben a fentebbi papíripari témában, ez nem volt megoldható, lévén a zseniális cég aki ezt a weboldalt létrehozta 1 db meta tagot helyezett el a cég oldalában. Ezáltal, az egyediesítés kizárt volt.

Átfogalmazni a hirdetési céloldalt, hogy legalább a kulcsszó relevancia jó legyen

Azok számára akik ebbe a helyzetbe kerülnek, javaslom a bővebb, a termékről szóló leírás elkészítését és egy kulcsszó ellenőrzést. A kulcsszó ellenőrzésre kiválóan alkalmas a SeoQuake nevű Firefox kiegészítés, aminek segítségével sok minden ellenőrizhető weboldalunkon.

A SeoQuake viszont nem írja meg a tartalmat, annak módosításával a Googleban vélhetőleg sikerül elérnünk a hirdetésünk újra regenerálódását, ám ha a Google Adwords észreveszi a hibát, az oldal látogatója is azt fogja mondani, itt valami miatt nem elég az információ, biztos nem engem vártak.

A látogatónk ilyenkor kilép és a hirdetésre költött pénz, folyik kifelé az ablakon.

Informatív tartalom, bőséges képmagyarázat, érdeklődés felkeltő szövegezés

Az, hogy kiírom egy weboldalra, “gatya eladó” még nem fogja felkelteni senki érdeklődését. Elnézést ezért a kissé degradáló egyszerűségért, ám végül is ebből láthatjuk, sokak számára fordul elő, ha kiírják a termékük nevét, néhány sor jellemzőjét, akkor az a vásárlónak elég lesz úgy is. Az ezt követő tragédia viszont akkor lép fel mikor alacsony számú lesz a hirdetés un. konverziója. A hirdetés konverziójáról akkor beszélünk, ha a Google Adwords hirdetés megjelenítésével felhasznált forintunk után, a pénzét nálunk elköltő vásárló érkezik.

Az a vásárló aki nálunk költi a pénzét, nem az aki nézelődik és kilép

Sokan esnek abba tévhitbe, hogy ha a Google Adwords hirdetésükre az oldaluk látogatottsága megnő, akkor ők már nyerő helyzetben vannak, pedig ez nem igaz. Az a konverzió az értékes ami bevételt termel. Mondhatnánk azt is üzlet nyitva a Nagykörúton, ki be járnak ám nem vásárolnak. Ezek szerint a sétálgató, nézelődő a bevétel? Nyilvánvaló, így lesz később vásárló ám ez igen ritka. A webes vásárlásoknál a döntés gyorsabb folyamat, általában azért a webes kereséssel keressük a terméket és szolgáltatást mert igénybe szeretnénk venni. Ott, akkor vagy hamarosan. A hirdetés konverziója tehát azt jelenti, hogy a pénzünkért vásárolt hirdetés ellenértéke, bevételt hoz a vállalkozásunk pénztárába.

Véleményem szerint, a jó hirdetés felkelti az érdeklődést, a weboldal pedig megszeretteti a terméket. A többit, a vásárló dönti el. Azt viszont, hogy a döntés miért mellettünk szól? Ezt a kérdést bátran tegyük fel vásárlónknak, tiszteljük meg ezért kedvezményekkel, és az engedményt tekintsük hosszútávú befektetésnek, egy új kapcsolat kezdetén. Természetesen, az un. egyedi kedvezmények és akciók se legyenek megtévesztőek, mert hemzseg az Internet a sok 40-50-60% os ál-hirdetéstől!