+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

Google Analytics

13 évvel ezelőtt amikor a magyar piacon még azt sem tudták, hogy hogyan kell statisztikát elemezni, 2 cég volt versenyben. Az egyik a top100, a másik rendszer a hungariantop1000.com. Aztán az eltelt 13 év alatt csak egy ötlet maradt életben a webes statisztikai öregek közül, a hungariantop1000.com. Amikor elkezdtük a tervezését, még a közeli távolban sem volt gondolható, egyszer majd jön egy olyan nagyszerű rendszert mint a Google Analytics látogatás elemző rendszere és elviszi a pálmát a piac minden résztvevője elől. Miért is mondom azt, mint a hungariantop1000.com egyik alapító-tulajdonosa mai is, hogy a Google Analytics elvitte a pálmát?

Google Analytics látogatás elemző rendszer tudja, hol, ki mit, mikor és miért látogatott meg oldalunkon. A kereső marketing szervezetek felmérését végző SEMPO nevet viselő szervezet a múlt évi elemzések során, már 13,5milliárd dollárban határozta meg ezt az összeget amivel, a kereső marketing terület gazdálkodói bevételüket növelhetik.  Ezek a számok óriási tételt jelentenek és ehhez a számhoz, jelentősen hozz járulnak, azok a magán weboldalak is akik napi 100ezer számra adnak banner találatot a Google rendszeréhez is.

Miről is szól a Google Analytics?

A Google Analytics elemző rendszere mindent tud a felhasználónkról:

– Honnan érkezett: Ezen belül melyik országból, melyik országrészből, városból
– Milyen forrásból: Google organikus találat, Google reklám Adwords kampány hatására, mások weboldaláról, direktben
– Milyen időtartamig volt a weboldalunkon a látogató
– Látogatók, miért voltak az oldalon, milyen hűséges látogatóink, meddig nézték az oldalt, melyik tartalmat főleg
– A Google Adwords hirdetésünk kellően hatékony volt e,  mérési adatok a reklámozásunkról
– Nyelvi eloszlás szerinti látogatók
– Az egyedi és visszatérő látogatók és a látogatási szokások elemzése
– Webhelyen töltött idő, visszafordulások aránya
– Böngészők, operációs rendszerek, képernyőszínek, képernyő felbontás

Számtalan információ amit a Google Analytics bemutató filmen is megtekinthetünk.

Milyen előnnyel jár a Google Analytics igénybevétele?

Az Analytics egy okos marketing manager.  Fogja magát és mindenről ami a web üzlet oka és alapja, pontos adatot szolgáltat. Megadja pontosan azt a paramétert, hogy az oldalunkra ki, mikor és miért jött vissza és általában, milyen paraméterekkel látogat meg bennünket. Ez egy nagyon hasznos, pl. ha a legkedveltebb képernyő felbontást vesszük alapul. Sokak számára még nem világos, de a túl keskeny weboldal szélesség mélység érzést, szorongás kelt. A túl széles oldal meg olyan mint ami nem akar véget érni, olyan mint amikor az erdőben eltéved az ember.

Az Analytics  másik sajátossága, hogy ügyfeleink számára készíthetünk egyéni jelentés formákat, ahol csak azon adatok kerülnek megjelenítésre, amit mi úgy érzünk, hogy feltétlenül láttatni szeretnénk.  Ezáltal, egy hirdetési hely értékesítése során például, a partnerünk láthatja, hogy oldalunkon, ki milyen témakörben, milyen időtartamig és kifejezettem milyen kulcsszó kifejezésre tartózkodik az oldalunkon.

Termék értékesítése, vagy szolgáltatás kiajánlása során óriási előny, ha pontosan tudjuk kinek is adunk el, mi érdekli a látogatónkat. Ez az eredmény adja meg végül azt a konkrét potenciális réteget, akivel üzleti kapcsolatot tudunk kötni, magunk vagy mások terméke és szolgáltatása értékesítése céljából.

Amennyiben a Google Analytics elemzése megmutatja, hogy nincs valódi célcsoportunk, nincs valódi kulcsszó találatunk, egyáltalán nincs kereskedelmi értéke oldalunknak, na akkor még mindig ott az esély arra, hogy oldalunkat az Analytics elemzése után, átépítsük vagy újjá szervezzük.

A Google Analytics megmutatja ugyan is azt, hogy mi az amit mások látnak a weboldalunkból, így nem csak a látogató számmal de a látogatás okával is tisztában leszünk és ezáltal megérthetjük: Miért termelünk, vagy miért nem termelünk bevételt weboldalunkkal.