Logo Background RSS

Kereső optimalizálás lépései – Google kereső

 • KERESŐ OPTIMALIZÁLÁS

  Google kereső optimalizálás szöveges tartalom
  I. rész

  Sokan azt gondolják, a kereső rendszerek minden oldalt “felszednek” majd onnan mindenki látja a megkreált oldalainkat. Ez valójában csak abban az esetben van igy, ha megfelelően használjuk a weboldalakba beépített lehetőségeket. Még is milyen lehetőségekről beszélhetünk?

  Néhány héttel ezelőtt alapitottam több új weblapot és e közben a barátaim is azzal kerestek meg, hogy segítsek nekik optimalizálni.

  Google keresőoptimalizálás – de hogyan?

  A keresők a weboldal fejlécében található un. tag-okat használják arra, hogy az ott megadott adatokból azonosítsák a weboldal tartalmának gyökerét ( tartalmi forrás elemek) és ezáltal könnyítik a weboldalra történő eljutást.

  META megnevezése (forrás:www.wikipedia.hu)

  Itt lehet megadni a szerző nevét, a kiadás dátumát, a lejárat idejét, a lap leírását és minden egyéb metaadatot, ami a többi head elemből és jellemzőikből nem derül ki. Gerenikus természetükből adódóan a meta elemek kulcs-érték párokat adnak meg.
  Egyik formájában a meta elem meghatárothatja azt a HTTP fejlécet, amit az aktuális HTML tartalom előtt küldjön a kiszolgáló a klienshez.

  Nézzünk erre egy gyakorlati példát, jelen esetben a szemuvegvilag.com weboldal meta tagját másolom ide példaként:

  A szemuvegvilag.com weboldalának fejrészét áttekintve, az 1. pont alatt látható a weboldal fejrésze, melyet a böngészők felső sorában láthatunk. Az itt található tartalmat hivjuk fejcimkének, vagy oldal cimének. (fejrész)

  A 2. pontban az un. keyword (kulcsszó/kulcsszavak) kerültek elhelyezésre. Sokan azt gondolják, hogy ha ide bele irnak mindenféle az oldalukra jellemző szót, akkor az bőven elég ahhoz, hogy rájuk találjon pl. jelen esetben a GOOGLE kereső robotja. A Google kereső robotja ezzel szemben akkor keresi meg és pásztázza végig az oldalat, ha az a kereső feltétel rendszerének megfelel. Először is megtekinti az un. relevanciát (tartalmi azonosságot) az oldal tartalma alapján. Ez alatt azt értjük, hogy meghatározza a keywords és a tartalom közötti párhuzamot, azaz az egyezést. Esetünkben pl. ha mi a “pamela anderson sex istennő szemuvegkeret.com” kifejezést haszánljuk a keywords sorban, azt nem fogja megtalálni, ezért ezt nem fogja tudni értelmezni mint eredményes párhuzam, azaz a Kulcsszó sűrűség vizsgáló nem fog megfelelő párhuzamot látni, nem fogja tudni eldönteni, mi az oldal domináns kereső szava. Domináns az oldalon a kereső szó, ha annak %-os találata 2-8% között van, vagy ennél jobb %-ban meghatározó.

  Ezáltal az irreleváns kifejezéseket “eldobja” a Google keresője ( meg más keresők is természetesen) Elfogadhatjuk tényként, a Google nem tolerálja a “kijátszásokat”, simán kisorolja oldalunkat a meglévő helyéről, akár több 100 oldallal hátrébbi elérhetőségre. Sokan ezáltal veszitenek el több ezer dollár bevételt, mert az oldal tartalmát megváltoztatva, elfelejtik optimalizálni. A keresők ezt mind nem felejtik el megtenni!

  Kidobott a kereső a listából: Mit tegyünk ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében?

  – Töltsük fel oldalunkat a keywordsban meglévő kifejezésekre optimalizált tartalommal és ellenőrizzük le annak helyes beállítását. Magyar nyelven az egyik legalaposabb lehetőség a www.seotools.hu weboldalon található. A metatag ellenőrzés link alatt, pontos választ kapunk arra, hogy oldalunk tartalmilag, hány %-ban felel meg pl. a Google keresőnek.

  Az egyik ilyen iskola példát a www.pcarena.hu oldalon található használt számítógép nagykereskedés weboldalán láthatjuk. A 2007.július 30.-i optimalizálását követően a Google keresője 640 találatról 1140 találatra bővült (jelen napig) mert a tartalom relevanciája ilyen mértékben növelte meg az oldal találatát.

  A 3 pontban a leirása olvasható a weboldalnak. A 4 sorban a weboldalat készítő email címe olvasható. Az 5 sorban ill. a 6. sorban a keresőnek meg tudjuk adni, hogy milyen módon kezelje az oldalnukat, az 5. sor a teljes szerveren elhelyezett könyvtárunkat pásztázza, mig a 6. sor az index oldalról kiindulva (follow) követés módban végig pásztázza az index oldal összes linkjét. Mind két eset akkor igazán hasznos ez a módszer alkalmazása, ha az un. aloldalak is ellenőrzöttek és optimalizáltak.

  A 7.sorban a robor un. megkeresésének idejét tudjuk optimalizálni, jelen esetben ez 2 nap. Ez azt jelenti, hogy a robot eltárolja hogy 2 naponta kérjük a visszatérést. Sikeres megoldás, tapasztalatból mondom, működik.

  A 8. sor a weboldal szerzőjének nevét tartalmazza, jelen esetben az én nevemet. A 9-10 sorban az NOODP-vel ismerkedünk meg.

  Mit jelent az a kifejezés, hogy NOODP ?

  Az NOODP jelentése: Figyelmen kívül hagyott nyílt forrású adatbázis fejléc tartalom

  Elég furán hangzik de valójában pontosan erről van szó. Az un ODP forrású adatbázisok Open Directory Project tartalmi mezője, olyan módon rögzíti az adatainkat mint a földbe mélyen beleágyazott gyökerek rögzítő ereje. Ezáltal az un. NOODP által ezt a beágyazott kifejezést kérjük a keresővel figyelmen kívül hagyni. Jelen esetben a GOOGLE keresőjére vonatkozik a kérésünk, de egy új sorban megadhatjuk pl. a Yahoo kereső nevét, vagy a MSN kereső nevét is.

  A 11.sorban az oldal stíluslapja az un. CSS elnevezése található. Ez azon weboldalak esetében van így, ahol az.un CSS (stíluslap) is megtalálható.

  Hasznos tanácsok kereső optimalizálóknak:

  1. Az oldal tartalmilag szó
  ljön arról, amit mi szeretnénk tartalmilag.

  2. A tartalomba ne keverjünk irrelevéns (oda nem illő) szavakat, kifejezéseket (pl. informatikai oldalra ne tegyünk szexuális tárgyú kifejezéseket) mert ezt a kereső észleli és “eldobja” az oldal addigi értékes találatát is.

  3. Válasszuk meg a tartalmat helyesen és esetenként több alkalommal is “kiemelhetünk” egyes szavakat is pl. jelen esetben ezt a szemuvegvilag.com kifejezésre tettük meg.

  4. Az oldal elkészülte után a tartalmat vessük alá META TAG ellenőrzésnek pl. a Meta tag ellenőrző segítségével.

  Egyéb kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal.

  Barátok:
  1. www.szemuvegvilag.com – a látásért a látásmódért portál
  2. www.szemuvegkeret.com – Napszemüveg és szemüvegkeret webáruház
  3. www.zalkaoptika.szemuvegvilag.com- Zalka Attila látszerész mester oldala- a legjobb látszerész

  4.www.hellokittyeyewear.com – Hello Kitty eyewear (Hello Kitty szemüveg és Hello Kitty napszemüveg) – www.hellokittyeyewear.com

  5.www.hardwaredepo.hu – Használt számítógép, használt pc, használt nyomtató,használt monitor

  6. www.pgah.hu – Profi Magyar Golf Sport Egyesület – Profi Golf és profi golf versenyzők oldala (golftv, golf video, golf eremények, golf rendezvények, golf csapatépítés)

  7.googlekereso.blogspot.com – Google kereső optimalizálás – kereső optimalizálás- SEO

  Szólj hozzá: Facebook fiókodban is megismerik véleményedet

  hozzászólás

  Powered by Facebook Comments

8 hozzászólás
 1. #1 Királyné Michel Szilvia
  szeptember 25th, 2008 at 12:28

  Egy ideje kutatgatok a honlap optimalizálás témában.
  Szeretném, ha oldalam előrébb kerülne több kulcsszóra.
  Eddig is sokat változtattam már, de itt is kaptam új ötleteket. Kimondottan jó, hogy egy kép is fent van, hogy mit kell beírni az oldalunkra és meg is magyarázza, hogy miért, melyik mire jó.
  Még ma meg fogom csinálni ezeket az oldalamon, majd várom a változást.
  Amikor elkezdtem az optimalizálását az oldalamnak, kb. 2 hete, 250 körül voltam egy bizonyos kucsszóra, majd 3 nappal ezelőtt már a 9. lettem. Ma viszont újra hátul találtam magam. Most elkeseretem. Nem értem, hogy miért.
  Talán büntetésben vagyok? De miért?

  Üdvözlettel: Királyné Michel Szilvia

  VálaszPost Reply
 2. #2 Márton Gábor
  március 16th, 2009 at 00:52

  Kedves Zoli,
  Remek az oldal, lenne kérdésem a témában:
  A google mennyire értékeli a kulcsszavakat a következő helyeken:
  – kép alt tag
  – kép title tag
  – kontrollok tartalma (pl legördülő listaelemek)
  – bold/italic/underlined szöveg

  Ha értékeli, van-e olyan kulcsszó elemző vagy számoló program vagy oldal, ami ezt az aspektust is elemezni tudja
  Üdv Gábor

  VálaszPost Reply
 3. #3 Petrasovits Zoltán
  március 16th, 2009 at 09:13

  Szia Gábor,

  1. a szemüvegkeret szóra keress rá képkeresési funkciónál a google-ban pl. és ha ott az első 10 ben sok a szemuvegkeret.com oldal találata, akkor az ne ma véletlen műve, tehát ez tényként is bizonyítja azt, mely szerint a képek elnevezése relevanciát ad az oldalnak is.
  2. A kép alt -tagja is szöveges üzenetet tartalmaz tehát vissza vezethető szöveges formája okán magára az oldalra
  3. bold/italic/underline nak nincsen hatása, ez vizuális információ, aki látogatja az oldalat, ezekkel számára jelölsz ki illetve emelsz ki dolgokat.
  4. A Google Analytics http://www.googleoptimalizalas.com/google-optimalizalas-google-adwords/254-google-optimalizalas-com-bejegyzes témában írt cikkem alapján további információhoz is juthatsz.

  Én azt javasolnám, nyisd meg az oldalt, azzal a témával amit te fontosnak tartasz, emeld ki rá a szöveg szerkezetét aztán a Google Analytics elemző rendszere minden kérdésedre választ fog adni pontosan.

  A kulcsszó elemzés egy manuális értékrend. Lehet ezt géppel végezni, olyan ez mint az alma méret válogatás. A rohadt alma viszont a méretválogatáson is bent marad! A kulcsszó elemzés is pont ilyen: Az üzemeltetőnek kell olyan elemző érzékkel rendelkeznie amitől eldönti, mit hol változtasson oldalán, mi a preferált tartalom amit keresnek a látogatók.

  üdv,

  zoltán

  VálaszPost Reply
 4. #4 Márton Gábor
  március 16th, 2009 at 18:10

  Kedves Zoli
  Köszönöm értékes tanácsaidat!

  VálaszPost Reply
 5. #5 Gaál Pál
  március 18th, 2009 at 16:44

  Szia!

  lehet hogy banális hibát követtel el az optimalizálás során nem tudom miért a google nem találja meg az oldalamt. szeretném ha előrébb végeznék mert a cégünk haldoklóban van és hátha az internetes hirdetés segít rajta.

  kezdő web programozó vagyok.

  megpróbáltam mindent ahogy leírtad de nem sikerült. kérlek ha van időd akkor segíts, kérlek.

  Köszönettel:
  Gaál Pál

  VálaszPost Reply
 6. #6 Petrasovits Zoltán
  március 18th, 2009 at 21:09

  Szia Péter,

  Weboldalad forrásából megállapítható, hogy annak szerkezete nem a megfelelő fej-struktúrát tartalmazza. Javaslom, hogy tekintsd meg jelen oldal (googleoptimalizalas.com) fejrészét és nézd meg a sorrendet. Első a weboldal típusa, második a weboldal nyelvezete, aztán title tag, majd description és keyword.

  Az oldal jelenleg site:gaalmotorsport.hu keresésre nem ad találatot! Alapvetően ezek megléte szükséges, hogy látható legyen az oldla a Google számára! Sok sikert és jó szerencsét a megoldás kereséshez! Sikertelenésg esetén pedig keress meg emailban bátran!

  VálaszPost Reply
 7. #7 Gaál Pál
  március 22nd, 2009 at 09:20

  Szia Zoltán!

  Az általad javasolt módosításokat elvégeztem. de sajnos még mindig nem talál meg minket a google.

  A Google Webmester Eszközök áttekintés rovatban ezt az üzenetet kapom folytonosan:

  Az Ön webhelyéről jelenleg egyetlen oldal sem szerepel a Google indexében. Az indexelés némi időt vesz igénybe. Javasoljuk, hogy olvassa el a webmestereknek szóló tájékoztatást és a webmestereknek készült útmutatót.

  Nem tudom mi tévő legyek. az oldal márc 18 0óra 00perc óta él … ezen a domain néven…

  Köszönettel:

  Gaál Pál

  VálaszPost Reply
 8. #8 Petrasovits Zoltán
  március 22nd, 2009 at 09:39

  Üdv Péter,

  1. A főoldalt már kipofoztad, az összes oldallal meg kell ezt tenni.
  2. Készíteni kell egy sitemap.xml -t és robots.txt igy néz ki: http://www.googleoptimalizalas.com/sitemap.xml
  http://www.xml-sitemaps.com/index.php
  3. feltölteni a szerverre
  4. Bejelentkezni a webmaster tools-ba és ott hozzá adni a weboldaladat.
  5. A Google -n kívül helyezd el oldalat címét,(illetve cserélj linket másokkal) más releváns ( a témát taglaló)
  oldalakba!

  1 hetes a domainod. A Google természetesen nem reagál azonnal, lévén a Google több milliárd
  oldalat látogat és ezek közül is előnyt élvez a szakszerűen dokumentált oldalak sora!

  Az összes oldal fejrészét állítsd be mint a főoldalét, de ne azonos keywords és descriptionra hanem az oldal tartalmára releváns tartalomra.

  VálaszPost Reply
Mi a véleményed?