+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

Mit is jelent ez az egér mozgatási útvonal kirajzoló rendszer? A ClickTale néhány napja elindította az új Mouse Move Heatmapjét, amit pl. a Google kereső organikus felhasználói egér kattintásainak megfigyelésére is célozhatunk Google Optimalizálás során és e mellett a statikus felhasználói szokások megfigyelésére is kiválóan alkalmas, mint elsődleges elemzési cél. Az organikus találati mezőben rejlő felhasználói elemzés már évek óta foglalkoztatja a szakembereket. Ez az un. Mouse Move Heatmap, Egér mozgatási útvonal mezőinek figyelése rendszer, forradalmasítja a weboldal még jobb felhasználhatóságát: Az összegyűlő több száz egérmozgásból a látogatók a böngészőben hozzák létre annak egy átfogó, vizuális ábrázolását, amit valójában megnéznek és amire összpontosítanak az adott weboldalon belül. Azt is mondhatjuk, kiemeli a lényeget az adott weboldalból. A lényegében vizuális egér mozgatási térkép, az agy látó központjával kapcsolatba hozott, látó és mozgató ingerekről ad elemzésre alkalmas, üzletileg is fontos választ.

A Mouse Move Heatmap a weboldalunkon pontosan megmutatja, hogy a látogatóink milyen tartalmat néznek meg

A honlaptulajdonosok a program segítségével pontosan tudják, hogy az emberek hogyan használják az elkészített weboldalakat, azokat a részeket is látjuk melyeket részletesebben megnéznek, illetve azt, hogy mi ragadja meg a figyelmüket és azt is, amire koncentrálnak. Mindazonáltal ennek a technológiának az ára rendkívül magas volt korábban, több tíz  ezer dollár egy weboldali tanulmány esetében. Ezt a technológiát korábban csak a legnagyobb internetes vállalatok használták: Google, Yahoo! és eBay.

Az egérmozgatás megfigyelésével kétséget kizáróan bizonyították, hogy az egér mozgása és a szem között megfigyelési központi inger, azonos bázison nyugszik. Ezáltal amit az egérrel mi “körözünk” az a  tartalomból, felhasználói érdeklődésre számot tartó terület. Fogalmazhatjuk úgy is, hogy ahol vörösre vált a felület, ott bizony a felhasználók számára igen fontos adatok érhetőek el.  A fenti képen jól látható, az igazán vörös mezők értéke alatt, a tartalomból a célokat emeli ki vörösen a Mouse Move Heatmap, azokat a tételeket, ami a felhasználó által elsődleges céladat, kitöltési mezők, űrlap rubrikák.

A ClickTale két napja elindította az un harmadik generációs erőteljes vizuális internetes analitikát. Ez tartalmazza a Mouse Click Heatmapet ami pontosan megmutatja, hogy a látogatóid hol vannak fizikailag a weboldaladon miközben a tartalmat böngészik és a Scroll-Reach Heatmaps segítségével megmutatják neked azt is, hogy a látogatók hogyan mászkálnak ide-oda, hová összpontosítják a figyelmüket és azt, milyen tartalmat hagynak ki az oldaladon a megtekintésből.

Mouse Click Heatmap a Google Analitycs használatának kiegészítésére

A Google Analitycs szolgáltatása elemzi a látogatói szokásainkat és ezt kiegészítve a Mouse Click Heatmap pedig elemzi a látogatók valódi fizikai céltalálatait. Nem csak a benn töltött időt fogjuk tudni elemezni a látogatói szokások során, hanem azt is amit eddig nem is láttunk. Milyen tartalom kelti fel az érdeklődését a látogatóknak. Ezzel azonban elérhetjük azt is, hogy látva miért vannak ott a felhasználóink, súlyozni tudunk a tartalomra és adott tartalmi elem még több, még motiváltabb elemzésével elérhetjük, hogy ezek az un. vörösen izzó foltok, kiemelkedjenek és a látogatásokból, eredményes bevételi konverziót hozhassanak, az egyébként számukra hasznos találat meglelése mellett.

Két legyet egy csapásra, ha ezt a hasonlatot ez esetben használhatjuk illendően így megfogalmazva tehát: Nyer a felhasználónk a tartalom javulásán és általa mi is! Igazi szép összjáték!