+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

Az amerikai elnökválasztás eredményét biztosan állíthatom, a Google erősen megsegítette szakmailag.  A 2008 évi Amerikai elnök választás győztese Barack Obama ugyan is támogatóként tudhatta maga mögött a Google elnökét. Ez a fúzió mit is jelentett Obamának, és miért mondhatjuk, a Google, Obama részére nagy támogatást adott?  Az a fajta megoldás ahogyan a Google Maps alkalmazás tarolt a profizmusával és a Youtube valamint a Google videó listák hegemóniájával, azért Barack Obama amerikai elnökként évekig hálás lehet a Googlenak.

Amerikai elnökválasztás 2008. Election adatok a Googletól
Election Result from Google 2008.

A Google Maps segítségével percről percre követhető volt az electorok változása. Azoké az electoroké akik valójában a szavazás sorsát eldöntő demokratikus közvetítő pontokként működnek lévén, hogy közvetlenül elnökre nem lehet szavazni, hanem úgynevezett területi érdek képviseleti vezetőkre un. szenátorokra ami hazánkban a képviselő választásnak felel meg. Az Egyesült államokban ezek az un. election positons nevű személyek találati eredményei határozzák meg a végső elnökválasztási eredményt.

A fentiekben látható Google Maps segítségével percről-percre követhető volt a választás és ez nagyban segítette azokat akik az amerikai médiát még az utolsó percben is arra használták, hogy választókat befolyásoljanak.

Ennek prózai oka, hogy az Egyesült Államokban a választás során nincsen un. választási csend, tehát biztosítják azt a demokratikus jogot a választóknak, hogy akár az utolsó pillanatban is elhatározásukat megváltoztatva, az egyik párt jelöltje helyett, a másik párt jelöltjére szavazzanak.


Barack Obama és a Google Youtube kampánya

A döntés előkészítés során pedig Barack Obama az Egyesült Államok elnöke -hiszen 360/161 arányú győzelme elsöprő, a választási kampányában kihasználta a Youtube minden előnyét. A Google mindent megtett, hogy Barack Obama az Egyesült Államok elnöke lehessen, lévén a Youtube az Obama nevére cimkézett videók közül, amely közel 200.000 volt, az un. kampány videókat és Obama saját beszédeit sorolta előre, ellentétben versenytársa McCain videói, igen szemetes listában álltak a választók előtt, abban bizony néhány igen indifferens változat is előkerült.

Azt bizton állíthatjuk, hogy Barack Obama és a google “házassága” meghozta gyümölcsét: Az Egyesült Államok új elnöke a Google hathatós támogatásával, élve a Google Maps és a Youtube hátterével, megmutatta ismételten, az Internet mérhetetlen befolyásoló szerepét!