+36702555566 zpetrasovits@gmail.com
Az egyik rémtörténet a keresők világából amikor a nagy forgalmú weboldal egyszer csak eltűnik a Googleból, vagy ahogy sokan fogalmazzák, kidobták az oldalamat a Googleból. Az első kérdés ami megfogalmazódik, mit is kellene tennem annak érdekében, hogy megtudjam a Google tiltott e ki a rendszeréből, vagy valami más orbitális probléma az amely az egész oldalamat így kikergette a kedvenc keresőnkből és a Google csupán, a mi butaságunkat honorálta kiebrudalással?

Saját tapasztalatból mondom, a kitiltásról nem érkezik email előzetesem még akkor sem, ha – bár ezt többen is észrevételeztük, több blogban és topicban fórumokban- tudja a Google Webmester eszközökből a Google rendszere, hogy kik vagyunk mit csinálunk, hol csináljuk. Ennek ellenére a Google egyszerűen fogja az oldalat és huss, kivágja mint azt a bizonyos macskát a “rétre”, olykor erősen hátrasorolva az oldalunkat, olykor meg teljesen eltüntetve a kereső rendszeréből. Elsőre mindenki a Googlera gyanakszik. Lássuk mit tehetünk ha eltűnt az oldalam a Googleból, azaz mit tegyünk mielőtt az oldalunkat lejelentjük felülvizsgálatra a Webmester Eszközök segítségével.

1. Ellenőrizd le a website nevét a keresőben.

Beirod a kereső ablakba a domint www-nélkül, és ha az első sorban illetve az első 1-2 sorban látható akkor semmi gond, nem a Google tiltott, hanem Te saját magadat szórtad ki egy un. rossz szomszédságú befelé vagy kifelé mutató link segítségével.

2. Ellenőrizzük le oldalunk indexelését.

A Google kereső rendszerben gyorsan válaszra jutunk ha a kereső sorba beirjuk – site:oldaulunkneve.hu – és már gyűlnek is az indexek, vagy sem. Amennyiben az oldalunk nem került indexelésre, nem a Google volt rosszindulatú, hanem mi nem készítettünk sitemap.xml -t meg robots.txt ami által a Google webmester eszközökben az oldalunkat regisztrálva, a Google megtalált volna bennünket. Amennyben nem indexelt egy oldalunk sem, vagy nagyon kevés, és nem rendelkezünk sem sitemap.xml -lel sem robots.txt vel akkor korábbi írásom segítségével ezt gyorsan meg is tehetjük. Amennyiben indexelt, de keveset azoknak tovább lépésként a sitemap.xml frissítését javaslom, mert egyes oldalak kimaradása már elegendő ok lehet a kereső robot számára, hogy nem mászkáljon a webszerverünkön, hanem átfáradjon olyan helyre ahol rendes könyvtári címkéket kap. Tiszteljük meg a “látogatót”, hogy tudja, hol a “mosdó”, ergo. hogyan áll össze az oldalunk tartalmilag, legyen átlátható a robotok számára.

3. Duplikáció kizárása illetve kiszűrése.

Sokan nem is tudják, hogy az azonos tartalom szerepeltetése, akár azonnal hátra sorolásos büntetéssel is járhat. Ezt a hátrasorolást a duplikáció által lehet elérni nagyon gyorsan. Ez még tetézhető azzal, ha az adott eredeti tartalom a mi oldalunkról, pont a mi munkánk által, netán még “véletlenül” a saját domainünkre is duplikálódik. Ezt elkerülendő keress rá a CopyScape segítségével az esetleges duplikációkra és szükség esetén szüntesd meg.

4. Rossz szomszédságban de kivel?

Biztos Te is voltál már úgy, hogy keresed de nem találod, ki lehet az a kifelé mutató link, netán pont az a befelé mutató link amitől, téged is rossz minősítéssel lát el a Google. A rossz szomszédság hátránya, hogy a spamelő, a tiltott vagy a leminősített oldalakra mutató és onnan érkező linkek, bennünket is sújtanak automatikusan. Madarat tolláról, embert barátjáról? Sajnos itt bizony ezt a kérdést szó szerint értelmezhetjük. A rossz szomszédság vagy angol nevén Bad Neighborhood vizsgálatára az azonos nevű website segítségével tudunk rátalálni, ahol más hasznos SEO eszközzel is találkozunk.

Ezen vizsgálatok elvégzése 99%-ban megadja a választ a kizárásra és arra a mondatra is, hogy ha eltűnt az oldalam a Googleból !