+36702555566 zpetrasovits@gmail.com

Azokat, akik jellemüket hátra hagyva, mások oldalait egy az egyben lemásolva, Önmaguk tartalmaként aposztrofálnak forrás megjelölése nélküli írásokat, röviden csak szakbarbárnak tudom nevezni! Ezt kiegészíthetném, további jelzőkkel ám aligha kétséges, a kedves olvasónak is meg van erről a maga véleménye. Az ún. tartalom másolók, vagy szaknyelven duplikálók, az egyik legjellemtelenebb élőlényei az Internet világának.

Duplikáló pofátlan “úri hölgy” avagy hogyan másol egy “ál-optimalizáló”?

Néhány hete, kedves barátom Éva hívta fel a figyelmemet arra a barbár viselkedésre melyet saját céges weboldalukkal kapcsolatosan tapasztalt. Egy magát kereső optimalizálónak mondó, Balaton parti városkában ténykedő, 70USD értékben USA Marketing Szövetség tagsági díjat fizető nő, teljes egészében lemásolta a céges weboldalukat. Nem piskóta módon, hanem ész nélkül, úgy ahogyan azt el sem tudnánk képzelni:Szóról szóra és teljes egészében. Az egész tartalmat fogta és bemásolta a saját weboldalára.

Telefonos megkeresésre közölte, hogy majd kicserélik, ez “csak” teszt oldal. A kérdésre, hogy na akkor miért nem a bevált “lorem ipsum dolor ame…” szöveg került oda, azt volt a válasz: Na és? Ez úgy sem látszik a neten, ez csak teszt! Valószínűleg, nekünk meg a mikulás hozta el az url-t ajándékba, mert az bizony, kedves hölgyem, már magunk is láttuk és látjuk a mai napig is, így másolói tehetségét mindenki megcsodálhatja!

Az arcátlanság csúcsa díjra ki az a cég aki legintenzívebben hajt, mint “kereső optimalizáló”?

Bizony van ilyen cég és van is olyan tartalom ami egy az egyben azonos a WEBMA eredeti weboldalával, ennek ellenére a cég, a Webma telefonos megkeresésére sem reagált. Ennél a cégnél, a mai napig ez az oldal a Webma eredeti tartalmával kerül publikálásra. Valahogyan így kezdődik a mondat, idézem: A WebMa felfogásában azonban a keresőmarketing valójában… a kérdéses mondatot beemelve a Google -ba kiderül, ki az a cég aki állítólagosan hozzáértően, kereső optimalizálni képes az ügyfelei oldalát, imigyen, ezzel az arcátlansággal kibélelve is!

Mit tehetünk a duplikáló kóklerekkel szemben?

A magyar jog ismeri a szerzői jog fogalmát. Amennyiben az oldalon a “fogd és vidd “tartalmi jelölés nem látható ( pl. CC)  tehát nincsen kitéve az ingyenes tartalomra utaló jelzés, akkor bizony ez annak a szellemi terméke aki azt oda írta.  Az un  Creative Commons licence jelzés tehát egyértelműen ad tájékoztatást, ha ilyenre vetemednénk. Ellenkező esetben azonban, minden tartalom másolása, szerzői jogot sért. Téves az a nézet, ha bárki, bárhol elhelyezett bejegyzéseit nézzük, akkor ez az INTERNET-en köztulajdonná és mindenki számára használhatóvá válik. Az INTERNET egy nagy homokozó, viszont a benne lévők a homokot, nem vihetik haza, akár csak a köztéri homokozóból sem… Játszani lehet, haza hurcibálni nem!

Amit tehát tehetünk: Eljárás büntető jogilag, eljárás polgári jogilag, ideiglenes intézkedésként az oldal felfüggesztésének kérése a bíróságtól, az okozott károk, vagyoni és nem vagyoni megtéríttetésére kereset beadása a bíróságnál.

Végül de nem utolsó sorban, az ehhez hasonló pofátlanságok egyetlen ellenszere, néhány vaskos peres eljárás lesz, aminek kellően nagy média nyilvánosságot adva, a másolók kedvét szegi az esetleges pellengér és óriási kártérítések összege egyaránt.

Hogyan szűrjem ki a duplikálót?

A Google az ilyen duplikációk kiszűrésére teljesen alkalmas eszköz, elég csak szöveg részleteket kiemelni a saját tartalmunkból és már is megkapjuk a választ, a kérdés csupán az, hogy első felindulásunkban, nehogy bekopogjunk másolónk ajtaján, bár ahogyan a pofátlanságok mértékét növekedni látom, ennek is előbb mint utóbb, eljön az ideje!

A másik megoldás a CopyScape nevet viselő szolgáltatás. 10 találatot ad ingyenesen , de nagyjából már a 10 találatból is látható, ki mit és honnan is másolgat, így módunk nyílik a későbbi másolók időben felfedésére.

A duplikáció hátrányosan hat oldalunkra a Googleban

A Google a duplikációt tartalom fokozásnak és ennek okán a kereső meg nem engedélyezett spamalésének tekinti, mondhatni azt is, hogy a duplikáció a Googleban a szabálytalanságok közés sorolt magatartás. Ennek megakadályozására, javasolt a Google Webmester Súgó forum érdemi használata , ahol rátalálhatunk, néhány hasznos bejegyzésre, a duplikáció elkerülése témában.